Zwart-wit of staan we er gekleurd op

We kennen allemaal het verhaal over de ontwikkelingen van dorpseconomie naar wereldeconomie. De klant die vroeger aan de toonbank stond en waarmee gesproken werd. De bestelling werd afgeleverd en er werd betaald. Handelingen die allemaal via menselijk contact verliepen.

Alle handelingen van vandaag worden afgehandeld in de digitale wereld. We kennen elkaar niet meer, we kennen de klant niet meer. Tegelijkertijd komt de hele wereld op ons af. We spreken elkaar niet meer, maar hebben via social media een oordeel over alles.

Rekening houden met 7 generaties

Grote verschillen, daar waar je in de dorpseconomie 90% van waar over je sprak zelf meegemaakt had, maak je nu nog maar 10% mee. Maar ben je haast verplicht, om ook op de 90% die je niet hebt meegemaakt, te reageren. En toch zijn de verhalen die we meemaken van groot belang om te delen. Waar is onze organisatie ooit begonnen en hoe zijn we doorgegroeid naar wie we vandaag zijn? Shamanen over de hele wereld verkondigen dat wij alleen maar besluiten mogen nemen, als we rekening houden met de komende zeven generaties. Prachtige woorden en een enorme uitdaging.

Maar hoe mooi zou het zijn als we ook de verhalen kennen van de zeven generaties achter ons. Zodat we weten waar we vandaan komen, waar we het over hebben en deels als leidraad kan dienen voor de toekomst. Met elkaar in gesprek en luisteren naar de verhalen. Samen in een dialoog.

Ontmoet elkaar

Dat is ook een van de speerpunten van ACE in de regio. We kunnen op het gebied van de arbeidsmarkt en de mobiliteit gebruik maken van de digitale weg. Maar elkaar ontmoeten. Luisteren naar elkaar. Dezelfde lucht inademen met elkaar. Dat geeft ruimte en biedt kansen. Dat is niet zwart-wit, maar geeft kleur aan elkaar!

Jaap Jongejan
Bestuurder ACE Integraal Netwerk