Naar events

Inclusiviteit en Diversiteit

ACE
Digitale bijeenkomst via Microsoft Teams
Inclusiviteit en diversiteit

Foto: Odyssee 

'Een inclusieve organisatie, die werk maakt van diversiteit, presteert beter'

Recente studies voeren hier bewijs voor aan. Kort samengevat: hoe meer diversiteit onder de mensen in jouw organisatie, hoe breder het spectrum aan talenten dat zij meebrengen, en hoe beter jouw organisatie aansluit op de samenleving (jouw klanten, jouw doelgroep) die ook steeds diverser wordt. Maar, hoe doe je dat dan, zorgen voor diversiteit en inclusie? Diversiteit betekent dat je oog hebt voor verscheidenheid, dat ieder mens uniek is met eigen achtergronden, behoeften en mogelijkheden. Inclusie gaat verder, het betekent dat iedereen daadwerkelijk meedoet en zijn en haar talenten zo goed mogelijk in kan zetten. Je kunt een organisatie hebben met veel diversiteit, maar als je niet elkaars krachten benut, heb je los zand.

Bij diversiteit gaat het om een heel scala aan invalshoeken: gender, leeftijd, cultureel, het hebben van een chronische aandoening of beperking. In deze bijeenkomst richten we ons op voorbeelden uit onze werkpraktijk:

 • Cultureel: Hoe ga je om met verschillende culturen in je organisatie, hoe laat je zien dat het een rijkdom is verschillende culturen in je organisatie te hebben, en hoe krijg je culturele diversiteit. (door Nafize Sener, Inter-Focus).
 • Leeftijd en loopbaanfase: Hoe zorg je dat jongeren en ouderen, mensen met een lang dienstverband en die je net hebt aangenomen, productief samenwerken en elkaars capaciteiten, kennis en ervaring benutten. (door Hans de Jong, Odyssee)
 • Visuele beperking: Wat heeft iemand met een (visuele) beperking nodig om te kunnen functioneren , wat kun je voor prestaties verwachten van iemand met een beperking. (door Boudewijn van Zon, Koninklijke Visio).

Ondertussen blijkt echte diversiteit en gelijkheid in het bedrijfsleven nog ver te zoeken. In de bijeenkomst gaan we hier op in en vooral op de vraag hoe je hier beweging in kunt krijgen. Hoe kun je openheid creëren om naar onderlinge verschillen te kijken, zonder dat het soft wordt? Hoe kun je specifieke talenten van mensen naar voren halen, zonder dat je specifieke doelgroepen gaat ontzien? We kijken naar drie gebieden waar je interventies op kunt richten. Hoe kun je inclusief denken integreren in:

 1. Opleiding, training, ontwikkeling
 2. Werving en selectie
 3. Mobiliteit

We hebben voor vanmiddag een interactief programma, waarin we onze kennis delen en jou uitnodigen jouw inzichten en ervaringen in te brengen.

Programma

Deel 1: Kennis en actief kennisdelen
14.30-14.40        Welkom & introductie van het thema diversiteit en inclusie.
14.40-15.00        Opwarmer in breakoutrooms: Hoe speelt diversiteit en inclusie in jouw organisatie? En waar loop je tegenaan?
15.00-15.40        Werken aan diversiteit en inclusie vanuit drie invalshoeken, drie korte inleidingen door:

 • Nafize Sener, Inter-Focus: culturele diversiteit
 • Hans de Jong, Odyssee: leeftijd en loopbaanfase
 • Boudewijn van Zon, Koninklijke Visio: (visuele) beperkingen

15.40-15.50        Energizer/pauze
15.50-16.20        Drie keuzeworkshops: elk van de drie inleiders bepreekt een casus en gaat in op een of meer van de interventiegebieden: Opleiding, training, ontwikkeling / Werving en selectie / Mobiliteit

 • Nafize Sener, Inter-Focus: culturele diversiteit
 • Hans de Jong, Odyssee: leeftijd en loopbaanfase
 • Boudewijn van Zon, Koninklijke Visio: visuele beperkingen

Deel 2: Matchen
16.20-16.30        Energizer/pauze
16.30-16.55        Matchen: pitch kandidaten & onderling matchen
16.55-17.00        Afsluiting

dinsdag 18 mei 2021
14:30 tot 17:00

Aanmelden

Vul hieronder jouw gegevens in om je aan te melden voor dit evenement.

Lid worden? Meld je hier aan!

Wil jij ook impact maken? Laat je HR-impact bruisen!

Word lid