Naar nieuwsoverzicht

Gritty women get the corner office

26 september 2019

How-to-book voor vrouwen die willen doorbreken in hun carrière
Gritty women get the corner office

Op een keerpunt in mijn carrière ben ik begonnen met het definiëren en op schrift stellen van wie ik wilde zijn als director human resources en lid van het managementteam. Ik had het gevoel dat ik me veel te veel liet leiden door de verwachtingen van mijn omgeving, continu tekortschoot en steeds verder van mezelf aan het afdrijven was. Mijn beeld van de werkelijkheid (mijn perceptie) zag er kort samengevat uit als ‘not good enough’. (Zelf)reflectie bracht me terug naar de kern van de vraag wie ik nou eigenlijk precies ben. Wat motiveert mij? Wat vind ik belangrijk in mijn leven en werk? Welke doelen wil ik bereiken? Ik leerde mezelf beter kennen, inclusief mijn waarden, drijfveren, talenten, kwaliteiten, eigenaardigheden, onzekerheden en angsten.

Door bewust positief te reflecteren creëerde ik een ‘I am good enough’-werkelijkheid en kwam ik een stuk relaxter in mijn werk te staan. Het hielp me in mogelijkheden te denken in plaats van in beperkingen en het zorgde ervoor dat ik wie ik ben en wat ik doe in overeenstemming kon brengen met mijn waarden, motieven en doelen. Door te weten wat ik wel en niet wil was ik in staat ‘moeten’ te veranderen in ‘willen’. Stap voor stap ontdekte ik wie ik wilde zijn en wat ik wilde worden:  

Een zelfbewust lid van het managementteam die zich bewust is van haar persoonlijke eigenschappen, haar waarden en talenten en zelfverzekerd focust op de inhoud en dat wat er moet gebeuren. Iemand die doet wat ze zegt en zegt wat ze doet, zich kwetsbaar durft op te stellen, ‘presence’ heeft zonder zichzelf overmatig te profileren of concessies te doen aan haar vrouw-zijn: iemand die authentiek is; dicht bij zichzelf in denken, doen en laten.

Het reflectie document noemde ik mijn ‘persoonlijke carrièremanifest’ (pcm): een verklaring omtrent datgene waar ik voor sta en datgene waarnaar ik streef. Mijn pcm hielp mij om te geloven in mijn eigen kracht en mijn eigen kwaliteiten en om mezelf zelfbewuster te positioneren.

Daarnaast realiseerde ik me dat om serieus genomen te worden als een vrouwelijke high professional en leidinggevende in mijn vakgebied, het belangrijk is om:

  • mijn eigen waarden, overtuigingen en kwaliteiten te kennen en uit te dragen;
  • te begrijpen welke signalen ik afgeef;
  • te leren communiceren op een authentieke manier die effectief is in de professionele omgeving;
  • de bijdrage die ik lever op juiste waarde te schatten;
  • op daadkrachtige wijze risico’s en besluiten te durven nemen;
  • mijn zichtbaarheid te vergroten;
  • te investeren in netwerken, mentoren en sponsors.

Ik ben ervan overtuigd dat iedere vrouw succesvol kan zijn en een enorme boost kan geven aan haar carrière door zich enerzijds meer bewust te zijn van haar persoonlijke saboteurs en stereotiepe gedragspatronen en anderzijds door te leren ontdekken en begrijpen wat precies de masculiene spelregels in het bedrijfsleven zijn.

Dat betekent absoluut niet dat jij als jonge vrouwelijke professional of leidinggevende mannengedrag moet gaan kopiëren. Dat kost enorm veel energie en het is gedrag dat niet bij jou past. Gedoemd om te mislukken dus. Iedereen kan leren om gewoon dicht bij zichzelf te blijven en te geloven in haar eigen kracht en kwaliteiten. Als jij weet wat je wilt en vertrouwen hebt in je eigen kunnen, dan straal je dat immers ook uit. Als jij doet waar jij je goed bij voelt, dan kom je zelfverzekerd en authentiek over.

Ik heb fantastische topfuncties in het internationale bedrijfsleven bekleed en ben uiteindelijk letterlijk in die corner office terechtgekomen. Toch heeft het (te) lang geduurd voordat ik het betrouwbare lieve meisje in mezelf durfde loslaten en de ongeschreven spelregels in het bedrijfsleven naar mijn hand kon zetten. Het heeft mij veel tijd gekost voordat ik mezelf duidelijk op de kaart durfde te zetten, besloot dat ik ‘goed genoeg’ ben en mijn eigen koers ging varen.

Die leercurve kan veel korter!

Daarom deel ik mijn inzichten, ervaringen en lessen in Gritty women get the corner office. Ik hoop dat het jonge, vrouwelijke professionals en leidinggevenden zal inspireren hun loopbaandromen waar te maken en het maximale uit zichzelf te halen zonder hun eigen, unieke stijl te verliezen.

In Gritty women get the corner office staat het ontwikkelen van een persoonlijk carrière manifest (PCM) centraal. Het PCM helpt je om je potentieel volledig te benutten en vanuit zelfvertrouwen en zelfbewustzijn de regie over jouw eigen loopbaan in handen te nemen.

Ik daag jou uit!
Be(come) that gritty woman: een zelfbewuste, gedreven doorzetter die weet wat ze wil en die durft te zijn wie ze is.

Anja Uitdehaag
Raad van Advies & Inspiratie ACE Nederland

https://grittywomen.nl/

Gerelateerde nieuwsberichten

ACE Festival

14 september 2021

ACE Festival

Terugblik ACE bijeenkomst 9 september 2021

Lees verder

ACE Festival

15 juli 2021

Dit is het moment!

‘De wereld verandert, werkgevers veranderen, werk verandert, jouw baan verandert’
We schreven dit letterlijk in de aanloop naar het nieuwe ACE-concept en toen barstte de Corona-bom!

Lees verder