Naar nieuwsoverzicht

Van loopbaan en paarden!

18 juni 2020

Taal een bijzonder mooi middel om heel vaak te verklaren waarom we dingen doen zoals we ze doen.
Bubbelonie

Afgelopen jaar is de Stichting SBI, samen met Henk Steenhuis (filosoof van dagblad Trouw) en het instituut GAK bezig geweest met het project ‘Welkom in Bubbelonie’ waarin we de rol van taal in de zakelijke en privé wereld hebben bekeken.

Geïnspireerd door René Gude (voormalig Denker des Vaderlands) die zei: “we zijn de afgelopen decennia van solidair naar solitair gegaan”, met mij gaat het goed, met ons gaat het slecht”. Door in een woord één letter te wijzigen werd een nieuw era beschreven. Maar ook door Ludwig Wittgenstein die schreef over : 'De grenzen van mijn taal betekenen de grenzen van mijn wereld'.

In ons project hebben we vooral gekeken hoe de zakelijke taal ontstaat en hoe deze taal steeds meer een rol speelt in de privé wereld.  Zie ook het boek 'Dit is niet mijn taal' van Peter Henk Steenhuis. Het project Bubbelonie heeft mooie inzichten opgeleverd. Met vooral de roep om heldere taal voor het onderwijs, de zorg, de banken en de pensioenen. 

Maar wat heeft dat met SBI en ACE te maken? Ook binnen de arbeidsmarkt en arbeidsverhoudingen hebben wij onze eigen taal, ons eigen jargon en is het interessant om te zien hoe de taal ook in de arbeidsmarkt over grenzen heengaat. In een gesprek met Henk Steenhuis hadden we het over zingeving en werk. Wat is het doel van werken? Waarom willen we allemaal werken aan onze carrière? En wat hebben we dan?

Het interessante van het woord carrière is dat het woord uit de Franse taal komt en in de 17e eeuw werd gebruikt met als betekenis: ‘wedren voor paarden’ maar later ook als ‘een ruimte waar men paarden laat lopen’. Carriera in het Italiaans was ‘een snelle loop van een paard’. Carrière als renbaan en loopbaan voor paarden werd al snel een carrière in de zakelijke wereld. En ja de vergelijking laat zich opdringen. De renbaan voor paarden en de loopbaan voor de werkende.  Ik zie de beelden voor me van Duindigt en de stressvolle carrièrejager.

De snelheid van ontwikkelen, de race, achter elkaar aan hollen en vooral in rondjes hollen. Hoe gelukkig was/ is het paard en hoe gelukkig ben je als je moet werken aan je carrière. Ik heb natuurlijk de neiging om te zeggen dat een paard waarschijnlijker gelukkiger is als hij vrij loopt in het bos of de wei. Maar ik ben geen paardenkenner. Wat ik wel weet dat voor veel mensen werken aan hun loopbaan lijkt op een wedren. Waarbij de vraag gesteld mag worden waar doen we het voor? Wat is zingevend. En laat dat nou ook net onderdeel zijn van de SBI en de ACE filosofie…

Bij de zomerbijeenkomst van 25 juni willen we je verrassen. Niet alleen met taal en het hernoemen van dingen zodat ze beter aansluiten bij de ontvanger, maar ook met een aanzet om de loopbaan van wedren naar een pad van ontwikkeling te brengen. Passend bij de tijd van hoog- én laag conjunctuur. 

Taal een bijzonder mooi middel om heel vaak te verklaren waarom we dingen doen zoals we ze doen.

Meer weten, kijk dan op Bubbelonie.

Jaap Jongejan
Bestuurder

Gerelateerde nieuwsberichten

ACE Festival

14 september 2021

ACE Festival

Terugblik ACE bijeenkomst 9 september 2021

Lees verder

ACE Festival

15 juli 2021

Dit is het moment!

‘De wereld verandert, werkgevers veranderen, werk verandert, jouw baan verandert’
We schreven dit letterlijk in de aanloop naar het nieuwe ACE-concept en toen barstte de Corona-bom!

Lees verder