Naar nieuwsoverzicht

Prettig en vitaal de laatste werkfase in tot het pensioen

24 november 2020

Uit recent onderzoek (juni 2020) van Indeed onder 510 werkgevers en 1066 werkende Nederlanders blijkt dat bijna drie op de tien werkgevers denken dat hun organisatie blijvend moet veranderen om te kunnen voortbestaan.
Odyssee oudere medewerkers

Een derde van de werkgevers zegt dat om- of bijscholing van werknemers noodzakelijk is om ze voor te bereiden op de veranderende toekomst. Het is van belang om de oudere medewerker hierin mee te nemen.

 Zeker nu de AOW leeftijd is opgeschoven naar 67 jaar, en vervroegd uittreden niet gestimuleerd wordt, gaan mensen ook boven de 55 jaar nadenken over mogelijkheden (en onmogelijkheden) in de laatste 10 jaar van hun loopbaan. Daarbovenop komen de effecten van de corona pandemie. Zowel voor werkgevers als werknemers geeft de actuele situatie aanleiding om werk anders in te gaan richten en de balans werk-privé goed onder ogen te zien.

Veel gestelde vragen van deze vijftigers en zestigers zijn:

  • Ik kan niet alles meer bijbenen, heb het gevoel dat de jongere garde me voorbijgaat. Hoe ga ik daarmee om?
  • Ik ben fysiek vaker vermoeid, slaap minder goed en krijg wat pijntjes hier en daar. Hoe zoek ik een goede balans tussen doorwerken en zorg voor mijn algemene gezondheid
  • Soms ben ik wat emotioneler, ook door verlieservaringen. Dan mis ik mijn zelfvertrouwen of bravoure van vroeger, het valt me op dat ik vaker twijfel over mijn aanpak. Is dat herkenbaar voor deze levensfase? 
  • Ik heb het gevoel dat anderen, waaronder mijn leidinggevende, me soms afschrijven voor een klus. Herkennen jullie dat ook en wat kan je er tegen doen want ik wil nog wel!

Maar ook:

  • Ik wil eigenlijk niet meer, maar weet niet of ik me dat kan permitteren! Ik baal van al die reorganisaties, van elke keer het wiel opnieuw uitvinden.
    Of:
  • Er wordt maar gesproken over afbouwen. Eigenlijk waan ik me nog een jonge god en wil ik ook na mijn AOW-leeftijd doorwerken. Maar dan wel in werk dat precies bij me past. Niet meer alleen moeten, maar vooral willen.

Het loont om met oudere medewerkers in gesprek te gaan. Waar liggen hun wensen? HR wordt steeds meer maatwerk, zeker ook ten aanzien van oudere medewerkers. Daarom is het van belang om oudere medewerkers te stimuleren naar hun (werk)toekomst te kijken, initiatieven te nemen en de daarbij behorende concrete stappen te zetten.

Het doel is om zo vitaal mogelijk aan de slag te blijven en positief en met energie te blijven werken, tot aan het pensioen. Als dit lukt, is het voor beide partijen – de organisatie en de medewerker-  een ‘win-win’ situatie.

Wil je meer weten over de TOPFIT training van Odyssee?
Neem contact op met Odyssee en lees meer over de training.

Blog van Anneroos Gerritsen
Senior trainer en adviseur Odyssee

Gerelateerde nieuwsberichten

ACE Festival

14 september 2021

ACE Festival

Terugblik ACE bijeenkomst 9 september 2021

Lees verder

ACE Festival

15 juli 2021

Dit is het moment!

‘De wereld verandert, werkgevers veranderen, werk verandert, jouw baan verandert’
We schreven dit letterlijk in de aanloop naar het nieuwe ACE-concept en toen barstte de Corona-bom!

Lees verder