Naar nieuwsoverzicht

Gedragsverandering & motiverende gespreksvoering

1 februari 2021

Terugblik ACE bijeenkomst 21 januari 2021

ACE bijeenkomst 21-jan

Wat was het een fantastische, inspirerende digitale bijeenkomst. Buiten het feit dat we een geweldige spreker hadden gestrikt, was er ook een prachtige opkomst!  Meer dan 60 mensen waren aanwezig. Het werd een digitaal feestje, vanuit een professionele studio!

Kennis & Inspiratie

"Waarom doe je nou niet gewoon wat ik je zeg?"

Rob D’Hondt nam ons vanuit de studio mee in de wereld van de kracht van taal in het kader van motivatie. Het blijkt dat taal een grote voorspeller is van toekomstig gedrag. Hoe meer de taal van de verandering gesproken wordt door de spreker, hoe groter de kans dat dit een positief effect heeft op de motivatie.

Te vaak echter, komt de taal van de verandering uit de verkeerde mond, gaf Rob d’Hondt aan. Het is de kunst om een gesprek te voeren waarbij je de ander vanuit een gelijkwaardige houding, gericht op samenwerking, ziet als een bron. Het is aan de gespreksvoerder om deze bron aan te boren, zodat de volledige potentie kan worden bereikt.

Daarvoor blijkt het erg belangrijk dat je als gespreksvoerder vol hoop en vertrouwen bent dat de ander in staat is om in beweging te komen. Zodra jij als gespreksvoerder geen hoop of vertrouwen hebt, zal jouw interventie tot minder resultaat leiden, hoe hard je ook je best doet.

Gedragsverandering kan dus tot stand komen door het ontlokken van de verandertaal in individuele gesprekken. Daarnaast liet Rob zien dat motivatie ook sterk beïnvloed wordt door de context, de omgeving. De vraag is dan ook niet hoe kunnen wij mensen motiveren, maar hoe kunnen wij een omgeving creëren waarin mensen zichzelf motiveren. Daarvoor is het belangrijk dat organisaties helder zijn over hun betekenisvolle belofte naar hun klanten/financiers/medewerkers/de maatschappij.

Elke medewerker kan zich dan verbinden aan deze belofte om daar impact op te maken. In alle gesprekken kan dat dan terugkomen, waarbij je oog hebt voor de regelruimte of autonomie die de medewerker heeft en dat hij zijn competenties kan ontwikkelen om de betere versie van zichzelf te worden.

Daar dragen wij toch allen graag aan bij!?

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuwsbrief 05-mei-2023

5 mei 2023

Nieuwsbrief ACE 4 mei 2023

Lees de volledige nieuwsbrief met alle actualiteiten van het HR-Collectief

Lees verder

Terugblik ACE 18 april 2023

3 mei 2023

Van Binden & Boeien naar Verbinden & Bloeien

Terugblik ACE bijeenkomst 18 april 2023

Lees verder