Naar nieuwsoverzicht

6-lessen van Covid

17 juni 2021

Terugblik ACE bijeenkomst 15 juni 2021
ACE bijeenkomst 15-jun

Nu er licht lijkt aan het einde van een lange tunnel, is het tijd het net op te halen!

Tijdens een interactieve, digitale bijeenkomst, gingen we onder begeleiding van deskundige moderators in 6 verdiepende sessies uiteen. We gingen het gesprek aan hoe we als HR-professionals de crisis te baat kunnen nemen en de volgende stap gaan maken. Het werden interessante gesprekken met nuttige, verdiepende discussies. Genoeg stof tot nadenken!

Indien je vragen hebt of aanvullende informatie wenst over de onderwerpen, neem zeker even contact op met de experts.

1. Intercollegiaal delen van HR-ervaringen - Annemarie PalmACE HR-Collectief

In de corona periode is er veel op HR afgekomen. Er lag geen plan klaar voor een crisis zoals deze en veel beslissingen werden ad-hoc genomen. Hierbij werd er een beroep gedaan op de creativiteit en samenwerking, go with the flow. Medewerkers hadden of hebben veel vragen, soms met angst gepaard. Een goede samenwerking met de arbodienst kan verlichten.

Durf het gesprek met elkaar aan te gaan en spreek elkaar aan op bijvoorbeeld onveilig gedrag op de werkvloer. Probeer conflicten op de werkvloer, over bijvoorbeeld niet vaccineren, zo te voorkomen. Door de crisis, is het belang van een gezonde leefstijl zichtbaar geworden. Kan je iemand hier op aanspreken? Veel mensen gaan mogelijk terugvallen op juridisch kader. Hoe kan dit juridisch kader ons hierin helpen en ook de ontwikkelingen bekijken, hoe kan dit ons helpen?

2. Anders werken vanuit juridisch perspectief - Frans van MeerAsselbergs & Klinkhamer advocaten

Er is samen gesproken om vanuit vrijwilligheid thuis te werken. Hoe doe je dit met vergoedingen? En hoe ga je om met de werkplek en welke middelen stel je als werkgever beschikbaar? Er wordt veelal geredeneerd vanuit het juridisch kader. Mag je bijvoorbeeld vragen of iemand getest of gevaccineerd is? En wanneer een medewerker de regels aan zijn laars lapt, wat kun je hier als werkgever mee doen? Belangrijkste hierbij is om te achterhalen waarom de medewerker dit doet. Wat speelt er nog meer bij de medewerker en is het redelijk wat je van hem vraagt. 

Het wettelijk kader is besproken, de Wet Flexibel werken, die wijzigt in de nieuwe wet 'Werken waar je wil'.

 3. Lessen uit de verzuimpraktijk, inzetbaarheid en regelgeving - Dorrianne van Vugt – van HalHuman Business Support

Er zijn nog veel vragen op gebied van verzuim. Hoe ga je straks om met Covid gerelateerde klachten? Hoe ga je bijvoorbeeld om met een snotneus? Hierin wordt een tweedeling gezien, tussen mensen op kantoor en mensen die bijvoorbeeld werken in de zorg. Gaandeweg en met elkaar kom je ergens. Hierin is het van belang om de dialoog aan te gaan, hoe ervaar jij dit? Iedere situatie is anders en het draait om mensen. 

Er is een spanningsveld wanneer mensen moeten thuisblijven, de werkgever voelt onmacht, je hebt er geen controle over. In verzuim was een piek in kort verzuim, nu zien we langlopende dossiers. In opdracht van het VWS, is C-support ontwikkeld, voor medewerkers met long covid. Er lijkt meer creativiteit om passend werk te vinden voor medewerkers. 

4. Leiderschap en competenties - Gertrude SmitDEEN

De thema’s die op agenda staan, zijn onder meer vitaliteit. Medewerker lopen op hun tandvlees. De voordelen van de Covid-periode zijn minder file, minder reizen en efficiënter vergaderen. Het op afstand vergaderen heeft vele voordelen, hoe gaan we hier mee door. Samen toekomstgericht kijken.  Bij de meeste organisaties zijn nog geen plannen om beleid te maken voor de volgende ‘crisis’.

5. Wat leren we van de samenwerking met medezeggenschap - Jytte GlissenaarSBI formaat

De intentie is, hoe doe je het samen? En hoe neem je de medezeggenschap mee in urgentie en kunnen zij bijdragen? er is een verschil tussen instemming of MZ. Hierbij is het van belang om samen het gesprek aan te gaan, ook in crisistijd. En terugkijken wat heeft gewerkt en wat heeft het opgeleverd. Hierbij dient het proces en de inhoud van elkaar gescheiden te worden. Iedereen heeft hierbij het recht van evalueren en lessen te trekken.

6. Oeroude genen in het Digitale Tijdperk - Jean-Paul KerstenSmartlife Academy

Het aantal burn-outs is hard aan het stijgen; met de technologie die opkomt en vele prikkels. Er is veel bewustzijn ontstaan met thuiswerken. Hier kun je je goed concentreren en er is een betere privé-werk balans ontstaan. Daarnaast heb je geen last van file en geen afleidingen. Durf momenten te nemen om te niksen. Hierin moet je jouw organisatie meenemen;  wat kan efficiënter en waar worden mensen blijer van? We moeten ons realiseren dat we biologisch gezien niet kunnen multitasken en dit wel dagelijks van onszelf en anderen vragen. Wanneer je aan het einde van de dag geen energie meer hebt, is dit het gevolg van hoe je de dag hebt ingedeeld. Hybride werken kan ons hierbij helpen. Efficiënt werken vanuit onze denkcapaciteit.

Een van de conclusies was; er zijn nog zo veel vraagstukken, het vak van HR is voorlopig nog niet uitgestorven! 

Gerelateerde nieuwsberichten

Grensoverschrijdend

14 maart 2024

Grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer

Terugblik ACE bijeenkomst 20 februari 2024

Lees verder

Juridische actualiteiten

14 maart 2024

Juridische Actualiteiten 2024!

Terugblik ACE bijeenkomst 23 januari 2024

Lees verder