Naar nieuwsoverzicht

Post-corona; van Werkdruk naar Werk & Geluk

15 juli 2021

Als twee jaar geleden de HR-manager van een middelgroot MKB bedrijf aan de directie zou hebben voorgesteld om alle breinwerkers de mogelijkheid te bieden twee, drie of zelfs vier dagen van de week thuis te werken, was de kans groot dat het voorstel niet al te serieus zou worden ontvangen.
Smartlife Academy

Ook al baseerde de HR-manager zich op vele onderzoeken die aantonen dat bewust thuiswerkende medewerkers productiever, creatiever en gelukkiger zijn. Dankzij de digitalisering van ons werk is het voor de meeste werkzaamheden helemaal niet meer nodig om fysiek naar een kantoor te gaan. Toch deden we dat tot maart 2020 bijna allemaal iedere dag op precies dezelfde manier als vijftig jaar geleden omdat de typemachine, de draaischijf telefoon of de tekentafel die we nodig hadden om ons werk te doen, op kantoor stond.

Langzaamaan lijken we in de post-Corona fase te komen waarin organisaties de balans opmaken van het verplichte thuiswerken van het afgelopen jaar. Een uitgelezen moment om even stil te staan bij wat het thuiswerken ons gekost én gebracht heeft. 

Potentieel realiseren

In de nabije toekomst zullen medewerkers meer van hun potentieel realiseren als ze twee specifieke skills goed leren ontwikkelen. Allereerst de mate waarin je als individu in staat bent om zelfregie en zelfleiderschap te nemen over je werkzaamheden. Weet jij wie je bent, weet jij wat je wilt en waar jij gelukkig van wordt? Krijg je energie van je werk of loop je erop leeg en lig je ‘s avonds uitgeput op de bank? Door routinematig dagelijks je aandacht 'naar binnen' te richten en goed te voelen hoe het met je gaat, leer jij vorm te geven aan je eigen geluk.

De andere belangrijke skill is dat je op een positieve manier hebt leren omgaan met de veranderingen die digitale technologie met zich meebrengt. We staan namelijk pas aan het begin van het Digitale tijdperk! Gebruik jij technologie als instrument om het leven makkelijker te maken? Of laat jij telkens je aandacht afleiden door doorlopende interrupties of zinloze informatiestromen of leef jij met de illusie dat je heel veel mist? De zogenaamde FOMO, Fear Of Missing Out. Het kan goed zijn dat je hierdoor lijdt aan het ‘altijd-aan’-syndroom waardoor je een gebrek aan zelfreflectie hebt en een chronisch slaaptekort ontwikkelt. Daarbij vreet het letterlijk energie omdat je brein door dit gedrag oververmoeid raakt wat resulteert in een uitgeblust, ongemotiveerd en futloos lijf. Een neerwaartse spiraal waardoor het steeds moeilijker wordt om te voelen wat voor jou belangrijk is en hoe jij jouw toekomst op een gezonde manier kunt realiseren.

Post-Corona

Veel medewerkers hebben de Corona tijd ervaren als een herijking van hun waarden. De routine van het dagelijks van negen tot vijf naar kantoor gaan, werd abrupt doorbroken door het thuiswerken. Er moest van alles vanuit school, privé en werk, maar soms was het simpelweg onhaalbaar. Twee kinderen thuis lesgeven terwijl je denkt fulltime te kunnen blijven werken is onrealistisch. Gelukkig zien we ook mooie nieuwe ervaringen. Zo zijn de inefficiënte uren door woon-werk verkeer voor een groot deel verleden tijd. In plaats van gehaast achteraan aan te sluiten in de file, nadat je vlug-vlug de kinderen op de BSO hebt gedropt, kun je nu alle tijd voor ze nemen en ze rustig gedag zeggen en dan op je dooie gemak op je fiets naar huis om daar achter je laptop te gaan zitten. Heerlijk!

Nu vaker thuiswerken de norm is, begint het bij zelfleiderschap, de regie nemen, je prioriteiten bepalen en daarmee optimaal kunnen functioneren en alles uit jezelf halen. Er is geen collega of manager die je erop kan wijzen dat je te weinig pauze neemt of vaak afgeleid bent door je telefoon, dit moet je zelf gaan doen. Je moet je, nog meer dan wanneer je naar kantoor gaat, bewust worden van jouw eigen handelen en gedrag. Het is voor iedereen heel persoonlijk hoe hiermee om te gaan. Er is namelijk geen one-size-fits-all. Iedereen heeft te maken met een eigen individuele situatie waardoor de oplossing voor de één, helemaal niet een oplossing voor de ander hoeft te zijn.

Krapte op de arbeidsmarkt

Organisaties die ervoor kiezen om iedereen weer volledig terug te laten komen naar kantoor lopen in deze krappe arbeidsmarkt het risico nadelige consequenties te ondervinden. Want breinwerkers die het afgelopen jaar thuis hebben gewerkt, zijn daar heel tevreden over en een kwart zou zelfs van werkgever veranderen als de dagelijkse komst naar kantoor weer verplicht wordt. En als HR nu al moeite heeft om de vacatures ingevuld te krijgen hoe gaan ze het dan oplossen als high-potentials binnen de organisatie weglopen omdat ze te weinig autonomie en een slechte werk-privé balans ervaren. 

Organisaties die hun medewerkers als hun grootste kapitaal beschouwen, kunnen waardevolle lessen trekken uit het afgelopen jaar met het oog op de nabije toekomst. En voor HR professionals ligt hier een kans om de rol van gamechanger naar zich toe te trekken. Er is heel veel data beschikbaar waarmee ze het MT en de directie kunnen laten zien wat de meerwaarde is van het hybride werken. Zo helpen zij de organisatie om duurzaam vorm te geven aan de transformatie van het Industriële tijdperk naar het Digitale tijdperk waarbij medewerkers meer toegevoegde waarde creëren én lekkerder in hun vel zitten. Zo maken zij post-Corona het startpunt van werkdruk naar Werk & Geluk.

Jean-Paul Kersten
Smartlife Academy

Gerelateerde nieuwsberichten

Collage ACE Parade

2 juli 2024

ACE Parade 'het HR-Spiegelpaleis'

Terugblik ACE Bijeenkomst 20 juni 2024

Lees verder

Grensoverschrijdend

14 maart 2024

Grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer

Terugblik ACE bijeenkomst 20 februari 2024

Lees verder