Naar nieuwsoverzicht

‘Never waste a good crisis’! Op weg naar nieuwe vormen

16 september 2022

De zomer is voorbij en we staan weer te trappelen op weg naar de finish van 2022. Wat gaat dit najaar brengen. Hebben we corona een plek kunnen geven in ons leven en werk? Houden we onze energievoorziening op peil? En houden we het betaalbaar voor ons allemaal? Hoe krijgen we voldoende handjes en hoofdjes in onze bedrijven?
prikbord met postit

De ene crisis volgt de andere op. Jan Rotmans schreef er een mooi boek over ‘Omarm de chaos’ Daarin voorspelt hij een aaneenschakeling van crisissen waar we mee te maken gaan krijgen.

Tijd dus om de crisis te benutten en als momentum van verandering te zien. Hoe gebruik ik de kracht van nu om werkelijk te veranderen naar vormen die meer passen. De meeste wendbare mensen en organisaties zijn er al volop mee bezig. Denken en kijken in kansen. Hoe moeilijk dat soms ook is.

Afgelopen dinsdag deden we dat samen bij ACE. Onder leiding van 2 expert-peers die ruim 20 collega’s aanzetten tot het delen van ervaringen hoe zij omgaan met de krappe arbeidsmarkt. En wat een feest om te zien wat delen van ervaringen, goed en slecht,  ons brengt. Met energie de volgende dag aan de slag met nieuwe ideeën en plannen. Van een energiebonus de komende 4 maanden tot een blijf budget, van andere manieren van taalgebruik om de juiste doelgroep te benaderen tot focus op werven én behouden, laat je medewerkers over je praten in plaats van het ‘verkopen’ van jouw werkgeverschap, etc. etc.

Vandaag ook zo’n mooi voorbeeld bij RB media uit Breda. Geen krapte aan mensen in een snelgroeiend bedrijf. Je voelt het al aan de sfeer als je binnenkomt. Hier wil je bij horen. Ze leiden in 2 jaar zelf mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt op tot programmeurs en digi-specialisten. Divers en inclusief. Ze werken met jaarlijkse ‘tegensprekers’ mensen die de directie scherp houden in hun overleg. Een nieuwe vorm van gezamenlijke zeggenschap. De arbeidsovereenkomst start er met een definitie over goed werkgeverschap en goed werknemerschap; zó gaan wij met elkaar om en daar houden we elkaar aan. Wederzijds.

ACE+ partner SBI Fomraat gaat ook verder met het vernieuwen van zeggenschap. Ze zoeken 25 organisaties die vorm willen geven aan nieuwe vormen van medezeggenschap. Duurzaam, evenwichtig en samen bouwen aan nieuwe samen werking. Wil je daar meer over weten? Neem contact op met Frodo.de.Valk@sbibeheer.nl 

Oude vormen verdwijnen. Soms in een crisis, soms geleidelijker. Maar het verdwijnen van het een geeft ruimte aan het ander. Nieuwe vormen, die meer passen bij deze tijd. Meer halen uit mensen en organisaties. Dat zien als kans om samen te bouwen aan een beter werkend Nederland.

Met ACE gaan we de komende maanden daarover verder praten in de DATO bijeenkomsten. Van Talentgedreven werken tot leiderschap tot … waarover onze HR-professionals het willen en moeten hebben. Zo passen we voortdurend aan in deze wervelende tijd.

Meer weten? Vraag het ons. Wij leggen de verbindingen met collega’s en experts die jouw verder kunnen helpen.

 Andreas van den Goorbergh
Bestuurder ACE HR-Collectief

Ook up to date blijven val alle nieuwtjes rondom het ACE HR-Collectief? Bekijk alle nieuwsberichten en meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Gerelateerde nieuwsberichten

Collage ACE Parade

2 juli 2024

ACE Parade 'het HR-Spiegelpaleis'

Terugblik ACE Bijeenkomst 20 juni 2024

Lees verder

Grensoverschrijdend

14 maart 2024

Grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer

Terugblik ACE bijeenkomst 20 februari 2024

Lees verder

Benieuwd? Ervaar ACE tijdens een bijeenkomst.

Iedere bijeenkomst heeft een actueel HR-thema. We laten experts aan het woord en delen interactief en intercollegiaal kennis, inspiratie, vacatures en medewerkers.

Naar events