Naar nieuwsoverzicht

Start 2023 Positief Productief

1 februari 2023

Terugblik ACE bijeenkomst 26 januari 2023
ace_bijeenkomst_terugblik.png

Technologische, sociale en demografische veranderingen hebben grote impact over hoe we werken. En de harde werkelijkheid: Deze ontwikkelingen gaan sneller dan ons aanpassingsvermogen als mens. Deze ‘’gap’’ wordt in de toekomst als maar groter. Hoe houden we deze snel veranderende wereld nog bij? Moeten we harder gaan rennen, of moeten we op zoek naar nieuwe manieren van aanpassen?

Op 26 januari nam Jaap Jongejan (bestuurder van het ACE HR-Collectief en Algemeen directeur/bestuurder van SBI) ons mee in zijn perspectief op de toekomst. Welke rol speelt HR, hoe kun je de medezeggenschap (OR) betrekken? Hoe geven we samen vorm aan verandering?

We moeten op zoek naar nieuwe vormen van verbinden. Loskomen van de hiërarchische structuur. Geen top-down management, maar horizontaal. Iedereen in de organisatie betrekken. Van directeur tot medewerker en van HR tot OR. Iedereen verdient een plekje om mee te denken in de organisatie.

Systemen; iets wat we gewend zijn, waar we ons aan houden, waar we niet altijd even blij mee zijn, maar waarvan we ook niet weten hoe het anders zou kunnen. Waar komen deze systemen vandaan? Wie heeft bijvoorbeeld bedacht dat de scholen 6 weken zomervakantie hebben? Of dat we ons vakantiegeld uitbetaald krijgen in mei? Systemen zijn er vaak als houvast, maar we moeten ook kritisch blijven. Wat is de oorsprong van deze systemen? Wat zijn de beweegredenen hiervoor? En waarom houden we ons hieraan? Houden we ons aan deze systemen omdat we hier ook echt achter staan, of is het een gewoonte geworden?

Hoe zit dat bij jullie in de organisatie? onder leiding van diverse expert-moderators gingen we met elkaar in gesprek over deze onderwerpen. Hoe verbind je verschillende generaties aan jouw organisatie? Hoe gaan zij om met verandering? En waar liggen nog kansen en mogelijkheden?

Zorg dat dingen niet vanzelfsprekend zijn, blijf kritisch en ga samen op zoek naar de verbinding en mogelijkheden. En onthoud: blijf altijd de ‘waarom’ vraag stellen.

Gerelateerde nieuwsberichten

De toon maakt de muziek.

22 september 2023

Terugblik ACE Festival "De toon maakt de muziek"

Terugblik ACE Festival 7 september 2023

Lees verder

Nieuwsbrief 05-mei-2023

17 juli 2023

Nieuwsbrief 17 juli 2023

Lees de volledige nieuwsbrief met alle actualiteiten van het HR-Collectief

Lees verder