Naar nieuwsoverzicht

De kracht van veranderen! De rol van HR in nauwe samenwerking met OR en vakbond.

17 juli 2023

Terugblik ACE bijeenkomst 22 juni 2023
De kracht van veranderen

Deze middag ging Andreas in gesprek met Joyce Hoogers van United Dutch Breweries (UDB). Zij is de afgelopen jaren druk bezig geweest met verandermanagement vanuit HR. Van CAO naar arbeidsvoorwaarde regeling. HR-Lef in optima forma!

Door een afsplitsing van bedrijven ging United Dutch Breweries alleen verder met 50 medewerkers, 5 vakbondsmensen en een bestaande CAO.  Het management wilde graag van deze CAO af en menigeen zal zeggen dat dit onmogelijk is.  Bij UDB deden ze dit wel.

Ze gingen met iedereen in gesprek en gaven aan dat de arbeidsvoorwaarde regeling meer flexibiliteit zouden brengen en ook representatiever zou zijn voor de gehele organisatie. Ze bouwden vertrouwen op, dit zou goed zijn voor iedereen! Samen met de OR (met veel nieuwe mensen, die ook steeds enthousiaster werden) hebben ze draagvlak binnen de organisatie weten te creëren. Ze zijn op een geheel andere, originele manier met de mensen in gesprek gegaan. Met groepen, door inloopspreekuren te hebben of soms met een paar mensen te wandelen.

Tevens heeft bijna 90% van het personeel de DISC test gedaan. Hierdoor is er meer begrip naar elkaar ontstaan en regelmatig wordt hier nog naar teruggegrepen. De DISC gaf ook veel inzicht in het gehele veranderproces. Bijvoorbeeld door in te zien welke groep medewerkers moeite hebben met verandering. Anderen houden juist van duidelijkheid en ook hier sprongen ze op in. Dus snappen waar de weerstand vandaan kwam. Mensen hebben verschillende behoeften en ook verschillende kijk op zaken.

Het was een lang proces, maar toen de kogel door de kerk was kwam er een bepaalde rust in de organisatie. Het was weer back to business. Het was een kwestie van geduld hebben en niet opgeven. 

Gerelateerde nieuwsberichten

Grensoverschrijdend

14 maart 2024

Grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer

Terugblik ACE bijeenkomst 20 februari 2024

Lees verder

Juridische actualiteiten

14 maart 2024

Juridische Actualiteiten 2024!

Terugblik ACE bijeenkomst 23 januari 2024

Lees verder