Naar nieuwsoverzicht

Actief sturen op vitaliteit! Neem de regie!

16 maart 2022

Terugblik ACE bijeenkomst 15 maart 2022
ACE Bijeenkomst (1).png

Vaak wordt er bij vitaliteit alleen gedacht aan gezondheid, maar vitaliteit is veel meer dan dat. Deze middag hebben we vitaliteit vanuit een drietal kanten benaderd: gezondheid, juridisch en financieel. Wij als HR-professionals moeten verder kijken en alle vormen van vitaliteit op de werkvloer benutten, een proactieve rol aannemen en actief sturen op vitaliteit! Maar hoe pak je dit aan?

Frank Faassen en Charlotte van der Pluijm van OCA, namen deze middag het aspect gezondheid voor hun rekening. Medewerkers met chronische pijn en/of vermoeidheid belande vaak in een neerwaartse spiraal en vallen uit op werk-, privé en sociaal gebied. Daarom is voorkomen beter dan genezen. Maar hoe nemen we onze medewerkers mee zonder ze te pushen? We moeten actief sturen. Niet oordelen maar werken aan het vertrouwen en een veilige omgeving.

Lisa Kloot van LVH advocaten nam ons vervolgens mee vanuit een juridische benadering op vitaliteit. Hoe kun je als werkgever strategisch omgaan met een re-integratietraject? De oplossing begint bij goed beleid.  Ook op juridisch vlak is voorkomen beter dan genezen, daarom is het belangrijk dat er binnen je organisatie een vitaliteitsprotocol is opgesteld. Zo kun je duurzame inzetbaarheid op de werkvloer verbeteren, chronische klachten bij medewerkers voorkomen en vroegtijdig inspelen op adequate behandelingen.

Vanuit een financiële kijk op vitaliteit nam Arjan van Leijenhorst van De financiële vormgever ons vervolgens mee in zijn vakgebied. Hoe financieel fit zijn jouw medewerkers? Geldzorgen bij medewerkers kunnen zorgen voor vermindering van productiviteit. Het gevolg? Meer uitval en dus hogere kosten. Daarom wordt het tijd dat we actief gaan sturen op de financiële vitaliteit van onze medewerkers. Hoe we dit kunnen doen? Door de signalen vroegtijdig te herkennen en hier vervolgens proactief op in te spelen. Schuif de financiële tevredenheid van je medewerkers niet onder stoelen of banken, maar maak het bespreekbaar!

Heb je je al ingeschreven voor aankomende evenementen? Schrijf je nu in voor:

 

Gerelateerde nieuwsberichten

ace_bijeenkomst_vitaal_leiderschap_terugblik.png

19 april 2022

Vitaal Leiderschap! Welke rol pak jij als organisatie en management?

Terugblik ACE bijeenkomst 14 april 2022

Lees verder

column_jaap_milieudefensie_en_de_dialoog.jpg

6 april 2022

Milieudefensie en de dialoog

Een aantal weken geleden stuurde Milieudefensie aan een 29 tal bedrijven in Nederland een brief met daarin de vraag of zij voor 15 april 2022 de klimaatplannen van deze bedrijven kan ontvangen. Dit met het bredere doel om de CO2 uitstoot daadwerkelijk in 2030 te verminderen. Als deze bedrijven hier niet aan meewerken zal er een gang naar de rechter worden gemaakt. Zij overtreden dan namelijk de wet.

Lees verder